Wat is airsoft?

Airsoft is een veldslagsimulatiesport waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen om missie(s) te volbrengen. Bij airsoft wordt gebruikgemaakt van replica’s van bestaande wapens, ook wel AEG (Automatic Electric Guns) genoemd. Airsoft wordt met plastic balletjes van 6 mm gespeeld, ook genaamd BB's. Deze BB's bestaan in verschillende gewichten, van 0,12 gram tot 0,50 gram.

Er bestaat een uitgebreid assortiment van de replica's voor de spelers. Deze variatie loopt uiteen van een klein vuistvuurwapen tot machinegeweren en sluipschuttersgeweren. In de meeste gevallen is er voor bijna elk echt wapen wel een airsoftreplica te koop.

Airsoft is een sport die zo realistisch mogelijk gespeeld wordt. Veel teams proberen die mate van realiteit onder andere uit te drukken in hun uitrusting. Zo zijn er teams die bijvoorbeeld het Korps Mariniers nabootsen, maar er zijn ook teams die bijvoorbeeld de US Navy SEALs, SWAT-eenheden proberen na te bootsen. Er zijn ook airsoftteams die terug gaan in de tijd met hun uitrusting. Zo zijn er veel airsoftteams die in de stijl van Tweede Wereldoorlog of Vietnamoorlog zijn gekleed.

Elk land heeft zo zijn eigen airsoftteams met daarbij hun eigen stijl van kleding(gear) en replica's.

Algemeen

Airsoft wordt zo nu en dan ook als training gebruikt voor militairen en Special Forces. De replica's zijn moeilijk van echt te onderscheiden. In Nederland is de sport sinds 15 januari 2013 toegestaan. De Wet wapens en munitie is hiervoor aangepast. Dat maakt airsoft in Nederland nu legaal, echter zijn hier wel regels aan verbonden.

Een houder van een airsoftwapen moet voldoen aan:

  • Minimale leeftijd 18 jaar
  • Verklaring omtrent het gedrag (VOG)
  • Lidmaatschap van een door de minister erkende airsoftvereniging
  • Niet-ingezetenen van Nederland die de airsoftsport beoefenen, krijgen toestemming om aan evenementen in Nederland deel te nemen.

Aanvullende regels:

Airsoftapparaten mogen een mondingsenergie van 3,5 joule hebben (ongeveer 500 FPS).
Leden van de vereniging dienen hun airsoftapparaten te vervoeren in een koffer, foedraal of tas die afsluitbaar moet zijn.
Leden van de vereniging dienen airsoftapparaten thuis op te slaan in een deugdelijke opslag met sluitwerk. Thuis onderhouden en testen mag (mits uit het zicht van omwonenden)
De erkende wapenhandel moet een register bijhouden wie airsoftapparaten koopt.
Vervoer zoals gebruikelijk bij (vuur)wapens: de kortste weg, afgesloten in een koffer of tas. BB's en magazijnen hoeven niet gescheiden vervoerd te worden volgens de wet. Het magazijn mag er NIET in zitten tijdens vervoer.
Leden mogen zelf airsoftapparaten invoeren, mits ze geregistreerd staan bij de airsoftvereniging.
In Nederland moet men dus eerst lid worden van een erkende airsoftvereniging.

In Tsjechië, Luxemburg en Engeland mag het spel ook worden gespeeld, al gelden soms beperkingen. In de overige Europese landen is airsoft ook legaal. Airsoft is een sport die over de hele wereld gespeeld wordt.

De BB's worden met een snelheid van tussen de 88 en 152 meter per seconde weggeschoten. Veiligheid is absoluut het allerbelangrijkste van de sport. Aangezien de BB's een behoorlijke snelheid hebben is de kans op oogletsel, als niet de juiste veiligheidsmaatregelen genomen worden, groot. Vandaar dat iedere airsoftspeler een speciale veiligheidsbril draagt, de airsoft goggle. Verder kan het zo zijn dat je een bultje of blauwe plek krijgt en in het geval van een schot van minder dan 5 meter kan dit een klein wondje veroorzaken. Soms komt er ook tandletsel voor, al gebeurt dit relatief weinig.  

Geschiedenis

De sport ontwikkelde zich rond het begin van 1970, toen de Daisy Manufacturing Company begon met het maken van luchtdrukgeweren die plastic balletjes schoten, als vervanging van de toenmalige luchtdrukgeweren, die met metalen dan wel loden projectielen schoten. Dit type wapen werd de Soft Air gun genoemd maar sloeg niet aan in Amerika.

Rond 1980 werd de interesse van consumenten in Japan voor deze wapens gewekt, omdat het daar per wet is verboden om een vuurwapen in privébezit te hebben. Zo konden Japanse wapenliefhebbers toch een wapencollectie opzetten. Verschillende Japanse bedrijven begonnen het systeem van Daisy Manufacturing Company te gebruiken en in te bouwen in hun realistische replica's van wapens. De soft-air- of air-softguns waren geboren.

Het originele Daisy-systeem gebruikte een simpel veermechanisme (spring-powered air piston). Gedurende de jaren 80 ontwikkelde zich de door gas aangedreven airsoftguns. Deze maakten veelal gebruik van een externe gasbron (kooldioxide of freon). Deze gassen werden echter na loop van tijd verboden door de Japanse regering wegens de vele kooldioxide en fluorkoolstofgassen die in atmosfeer terecht kwamen.

Een elektrische motor en ingebouwde veer zorgen ervoor dat de BB uit de replica wordt geschoten. Dit mechanisme wordt tegenwoordig in bijna alle airsoftreplica's gebruikt. Het mechanisme is lange tijd te groot en te lang geweest om in een airsoftpistool te plaatsen. In plaats hiervan werd er in airsoftpistolen gebruikgemaakt van een gasaangedreven mechanisme dat voor de aandrijving zorgde. Fabrikant Tokyo Marui heeft sinds 2005 een "Automatic Electric Pistol", waar het dus gelukt is om alles in een pistool te bouwen.

Net als de wapens ontwikkelde de airsoftsport zich snel ook in Japan en verspreide zich vanuit daar naar andere Aziatische landen en van hieruit naar Europa, met name naar Italië en het Verenigd Koninkrijk in de jaren 90. De airsoftsport deed zijn herintrede in Amerika rond 1995.

De eerste airsoftspelers waren vooral paintballers die overstapten aangezien de airsoftreplica's veel realistischer zijn dan de huidige paintballmarkers of -wapens.